Koncert na Bistrici z Žigom Bižalom

Letošnje leto si bomo tudi v Ribniškem študentskem klubu zagotovo zapolnili po tem, da nam je pri načrtovanju prireditev pošteno zagodla epidemija Covid-19. V obstoječih razmerah smo že pozno spomladi ocenili, da izvedba koncerta Alternative letos ne bo mogoča. Ker pa še tako nenavadne razmere ponujajo možnost za razmislek o obstoječih okvirjih mišljenja o prireditvah, se nam je v študentskem klubu porodila zanimiva zamisel. Kaj pa, če bi reko Bistrica za kratek čas spremenili v koncertno prizorišče? Bi razporeditev obiskovalcev vzdolž brežine reke omogočilo večjo razdaljo med njimi, kar bi posledično zmanjšalo zdravstveno tveganje na prireditvi?

Bolj kot smo v klubu razmišljalo o koncertu na reki Bistrici, bolj nas je vse skupaj navduševalo. Kljub vsem pa je nad zamislijo bdel močan dvom, ali je kaj tovrstni koncert formalno in operativno sploh mogoče izvesti? Po obsežni korespondenci z različnimi vpletenimi (Občino Ribnica, Upravno enoto Ribnica, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, ipd.) smo ugotovili, da bi prireditev – ob upoštevanju nekaterih obveznih ukrepov – lahko formalno »držala vodo«. Ampak, kdo pa bi sploh želel nastopati v čolnu oz. kanuju v reki? – Na naše veliko presenečenje je že ob prvem poizvedovanju domači kantavtor Žiga Bižal pokazal izjemen interes in navdušenost nad našo zamislijo. Po še nekaterih operativnih in tehničnih poizvedovanjih smo ugotovili, da je koncert le izvedljiv.

In tako smo priredili koncert, kot ga v Ribnici (in Sloveniji) še ni bilo! V poznem popoldnevu petka, 7. 8. 2020 je bilo v samem središču Ribnice, na mostu pred vhodom v ribniški grad slišati prešerno glasbo in petje. Slednje nas je za kratek trenutek spomnilo na čas, ko so nam bili tovrstni trenutki na voljo na skoraj vsakem koraku in kako zares kulturne prireditve bogatijo naša življenja. Bo že držalo, da se ljudje zavemo pomena tega, kar imamo šele ko to izgubimo.